Stockholms Wushu Akademi

Sveriges äldsta Kung Fu klubb

Vi har flera grupper på olika nivåer och åldrar.

Barngrupper,
nybörjargrupper,
fortsättningsgrupper och
avancerade grupper.

Utöver gruppträningarna så har vi även helgkurser och träningsläger där du som medlem kan fördjupa och bredda dina kunskaper inom O Shin Chuen.

Stockholms Wushu Akademi

Föreningen grundades 1975 av Da Sifu Louis Linn när han anlände till Sverige och etablerade den kinesiska stridskonsten Wushu, populärt även kallat för Kung Fu, och sin familjestil O Shin Chuen®, fem djurs stil.

Vi har egen träningslokal som ligger centralt i Stockholm på Döbelnsgatan 67A, några minuters gångväg från T-bana Rådmansgatan uppgång Handelshögskolan.

Vår träningslokal har en gruppträningssal, ett litet gym med skivstänger och sandsäck, och separata omklädningsrum med duschar för killar respektive tjejer.

I kafeterian finns det sittplatser med bord för medhavda måltider som kan värmas upp i micron. Varje träningsdag erbjuder vi gratis te till alla besökare.

Vi är omkring 150 aktivt tränande medlemmar, killar och tjejer i blandade åldrar från 7 år och upp till över 70 år.

Sedan starten har uppskattningsvis totalt över 35 000 personer varit medlemmar i föreningen. 

O Shin Chuen

O Shin Chuen®, 五形拳, betyder femformad näve och härstammar från Fujian Shaolin-systemet som bygger på karaktärsstudier av fem djur - drake, tiger, trana, orm och panter.

De fem djuren finns representerade i fem djurformer. En form är kombinerade rörelser som utförs i en viss ordning och fungerar som stilens uppslagsverk för olika angrepps- och försvarsmetoder.

Stilen är en effektiv kampsport som lämpar sig väl för både självförsvar och allsidig träning med ett brett utbud av tekniker.

Träningen i O Shin Chuen lägger stor vikt vid att förbättra den fysiska och mentala förmågan att utföra snabba och komplexa rörelser med kraft och precision. De egenskaper som eftersträvas i stilen är styrka, smidighet, snabbhet, uthållighet och precision.

Pedagogisk träning

Varje träningspass börjar med uppvärmnings- och stretchövningar innan du går över till grundläggande tekniker och kombinationer av tekniker.

Anfalls- och försvarstekniker övas mot varandra steg för steg för att bygga upp självförtroende och kamperfarenhet utan att skada. På en avancerad nivå övar du på de fria duellelementen.

De fem djurformerna lärs in och övas och olika delar av formerna tas ut och övas mot varandra för att få en förståelse för vad formerna betyder.

För att bygga styrka och snabbhet tränar vi med slag- och sparkkuddar. I slutet av träningen går vi igenom olika fysiska övningar och avslutar med avslappnings- och andningsövningar.

Beprövad träningsmetod

Träningsmetoden är utvecklad av Da Sifu Louis Linn och bygger på hans erfarenhet av närstrid för att snabbt utveckla tränarens fysiska och mentala förmågor till ett användbart självförsvar.

Många som tränar hos oss idag tycker att det är en givande och inspirerande allsidig träningsform.

Da Sifu Louis Linn lärde sig stilen av sin avlidne farbror Master Lim Tsua (Lim är Fujianese för Linn) och han är idag tillsammans med instruktörerna inom Louis Linns O Shin Chuen Union som bär denna familjestil i västvärlden.

Genom år av träning och med flera erfarenheter inom kampsport har Da Sifu Linn visat att stilen är ett funktionellt självförsvarssystem.

O Shin Chuen kalligrafi

O Shin Chuen® är baserad på de typiska egenskaperna hos de fem djuren. Varje djur har en annan orientering och de fem egenskaperna utgör en helhet av människan:

  • Drake för eftertanke
  • Tiger för styrka
  • Trana för precision
  • Orm för snabbhet
  • Panter för smidighet

Stilens fem djurformer är grunden som behövs för att behärska stilen, där rörelserna, tillsammans med handens form och benens steg och ställningar, symboliserar de fem olika djuren.

Förutom rörelserna är andningen en väsentlig del av utförandet av formerna, där andningen följer rörelserna i rätt takt.

En hand formad som en föreställd drakklo

Lóng Shin 龍形 - Drakens form

Draken är ett mytologiskt djur som symboliserar makt, styrka och lycka. Draken sägs kontrollera och härska över vatten.

Formen utförs i ett växlande tempo från långsamma svepande rörelser till snabba direkta rörelser. Händerna föreställer drakens klor där fingret används som stickvapen mot vitala punkter på kroppen. Stegen i formen utförs med lätta svepande rörelser och stabilitet.

Genom drakens form eftersträvar utövaren utveckling av sinnesstyrka, där styrkan fokuseras på fingerspetsen.

En hand formad som tigerns klor

Hǔ Shin 虎形 - Tigerns form

Tigern är ett djur som beundras för sin vackra päls och muskulösa kropp. I den kinesiska medicinen anses tigerns styrka och mystiska krafter bota olika typer av sjukdomar och stärka vitaliteten.

Formen utförs med kraftfulla smidiga rörelser och andningen är en betydelsefull del av utförandet. Händerna utgör tigerns klor som används till grepptekniker och slag. Benställningarna är låga med stabila och rörliga steg.

Utförandet av tigerns form eftersträvar att bygga upp styrka i ben och muskler.

En hand som efterliknar en tranas näbb

Hè Shin 鶴形 - Tranans form

I den kinesiska mytologin symboliserar tranan långt liv och odödlighet. Djuret beundras för sina graciösa rörelser, exakthet med sin näbb och dess snabba och rörliga vingar och ben vid strid.

Formen utförs med balans och precision i snabba och exakta attacker där händerna utgör tranans näbb, armbågarna dess vingar, och benställningarna är höga med bibehållen balans och stabilitet. I tranan används även knä och fot till attack.

Tranans form utvecklar utövarens balans och precision i rörelserna.

En hand formad som huvudet på en orm

Sé Shin 蛇形 - Ormens form

Ormen är ett djur som alltid fascinerat. I den kinesiska mytologin är ormen relaterad till draken och symboliserar intelligens, lycka och välgång. Även ormen anses ha mystiska krafter och i den kinesiska medicinen anses en brygd på orm bota bland annat reumatism.

Formen utförs med både cirkulära och linjära mjuka rörelser med snabba attacker. Händerna utgör ormens huvud där fingrarna används i stickattacker. Armbågen är ormens kropp och används i block och slagattacker, och stegen är växlande i riktning.

Ormens form utförs i fyra riktningar och syftar till att utveckla utövarens snabbhet och tajming.

En hand formad som en panters tass

Pào Shin 豹形 - Panterns form

Pantern, även kallad för leopard, är ett smidigt och rörligt djur som agerar både på marken och i träd eller andra höga platser.

Formen utförs i snabba växlande rörelser med både höga och låga attacktekniker. Händerna föreställer panterns tass och används för slagattacker. Benteknikerna är snabba och växlande, från låga svep till höga sparkar och hopp. Eftersom formen kräver styrka, precision, snabbhet och uthållighet är det den form man lär sig sist av de fem djurformerna.

Panterns form utvecklar utövarens flexibilitet i senor och rörlighet.

Instruktörer

Målsättningen är att erbjuda en effektiv och kvalitativ stridskonstträning för självförsvar och fitness.

Instruktörerna utbildas kontinuerligt av chefsinstruktören Da Sifu Louis Linn för att uppnå och bibehålla en hög kunskap och standard.

SWA är en av de främsta skolorna inom stridskonst genom Da Sifu Linns gedigna och omfattande kunskaper och hans mer än 50 års erfarenhet inom stridskonst.

Han har bland annat undervisat närstrid för Svenska kustjägarskolans officerare, Stockholms polisens antiterroriststyrka (insatsstyrkan), Kungliga Operan och eleverna på International School of Stockholm.

Grundare och chefsinstruktör

Da Sifu Linn introducerade den kinesiska kampsporten till Sverige 1975 och är den enda som lär ut sin familjestil Fujian Shaolin Wu Xing Quan (O Shin Chuen) i västvärlden. I Sverige har han bl.a. undervisat Kustjägarskolans officerare och Stockholmspolisens insatsstyrka i närstrid.

Som 7-åring lärde sig Da Sifu Linn O Shin Chuen från Grandmaster Lim Tsua. I tonåren började han studera shuai jiao (kinesisk brottning) för den kända Grandmaster Chang Tung Sheng. Da Sifu Linn har även studerat taijiquan för Wang Tsao Rong och för Tien Lung studerade han kinesisk litteratur och poesi.

Erfarenhet

En del av hans utbildning och erfarenhet inom stridskonst kommer från hans fyra års militärtjänst i Parachute Ranger School (Fallskärmsjägarskolan) och Special Forces (specialförband) i Taiwan. Efter militärtjänsten gjorde han karriär som filmstjärna ett par år i Taiwan och Hongkong.

Han anlitades perioden 1979-83 för att undervisa närstrid för officerarna på Kustjägarskolan (idag Amfibieregementet, Amf 1) för vilket han tilldelades Kustjägarskolans trästatyett "jägaren"; han var den 12:e personen som tilldelats denna utmärkelse sedan 1956.

Från 1982 till 1985 anlitades han av Stockholmspolisens särskilda insatsstyrka. Även Kungliga Operan (1978-83) och International School of Stockholm (1997-98) anlitade Da Sifu Linn för Kung Fu träning.

Organisatör

År 1979 grundade han Svenska Wushuförbundet och var en av huvudpersonerna som 1985 grundade European Wushu Federation och 1990 International Wushu Federation. Han deltog även i grundandet av European Shuai Jiao Union 2004.

Aktiv Idag

Idag är Da Sifu Linn fortfarande aktiv som chefsinstruktör inom Louis Linn O Shin Chuen Union, en organisation han grundade 1977 för att befrämja utvecklingen av O Shin Chuen.

Han är fortfarande aktiv och tränar dagligen för att kunna delge sina kunskaper till instruktörer och avancerade medlemmar.

Besök LouisLinn.com
Porträtt av Lainy Linn
6th Chieh

Började träna på SWA 1983 och blev instruktör 1986.

Hon började sin kampsportsträning 1977-78 med att träna judo och karate. Det senare byttes mot O Shin Chuen medan hon fortsatte med judon till omkring 1985.

Porträttbild av instruktören Dennis Guerrero
4th Chieh

Började träna på SWA 2002 och blev instruktör 2005.

Han har haft en idrottsinriktad skolgång och har provat på diverse idrotter. Innan han började med O Shin Chuen spelade han ishockey i 7 år.

Perfection in Martial Arts Depend on Intensive Study and Regular Practise